Home Contact

Historisch kader

Het Provinciecommando Oost-Vlaanderen, in samenwerking met zijn verschillende partners, organiseert op dinsdag 14 september 2021 de 3de editie van het evenement DE VRIJHEID IN ZICHT.

Wat eerst een soort griepje leek overgewaaid uit het verre China, bleek algauw niet zo onschuldig te zijn. Op vrijdag 13 maart 2020 gaat België in lockdown om het oprukkend corona virus een halt toe te roepen. In de weken die volgden stegen het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen maar vanaf begin april 2020 begonnen de cijfers geleidelijk aan te dalen. Begin mei waren de cijfers voldoende gedaald om gefaseerd versoepelingen te kunnen doorvoeren. 

We dachten dat we ervan af waren en probeerden weer de draad van het normale leven op te pikken. Zo ook onze voorbereidingen voor een nieuwe succesvolle editie van “De Vrijheid In Zicht”. Het programma voor 8 en 13 september 2020 zag er veelbelovend uit. Het historisch kader waarrond zou worden gewerkt was de herinnering aan de inval in België 1940 en meer in het bijzonder de gebeurtenissen in Oost – Vlaanderen in die periode. Maar ondertussen had het virus de wereld veroverd en een niets ontziende pandemie vergelijkbaar met de Spaanse Griep (1918-1920) barstte los. Op 25 juli kwamen de eerste strengere maatregelen en sinds 19 oktober tot op de dag van vandaag zijn we ons “normaal” verloren. 

We werden beroofd van ons bekend professioneel, familiaal en sociaal leven. Familieleden, vrienden en collega’s werden onbereikbaar. Onze vrijheid werd ons ontnomen. Alle activiteiten werden opgeschort, zo ook onze editie DVIZ 2020. Gelukkig werd er hard gewerkt aan een vaccin en 2021 ziet er hoopgevend uit om alle mensen te kunnen inenten tegen het virus. In de hoop dat we dan terug ons normaal leven kunnen oppikken zoals vóór de pandemie zouden we kunnen spreken van een echte bevrijding. 

Het Provincie Commando Oost- Vlaanderen heeft dan ook beslist om de editie DVIZ 2021 te laten doorgaan op dinsdag 14 september. 

“De Vrijheid In Zicht” zal dit jaar symbool staan voor de herwonnen vrijheid na een zeer moeilijk periode in ons leven die zwaar heeft gewogen op onze fysieke en mentale gezondheid en waar we soms afscheid hebben moeten nemen van dierbaren. We leggen het accent op het terug samen zijn onder vrienden en kennissen die we zo lang hebben gemist. Hiervoor hebben we een mooi programma samengesteld dat zal bestaan uit wandeltochten, fietstochten, MTB tochten en een motorrit.